Met de komst van de Omgevingswet verandert de rol van de gemeente. Het omgevingsplan verdient een andere benadering dan we bij bestemmingsplannen gewend zijn. Het omgevingsplan is één document, stel je voor langere periode vast en kent verschillende soorten regels. Daarnaast kent het omgevingsplan een sterkere samenhang met dienstverlening dan bestemmingsplannen en verordeningen onder het huidige stelsel. Deze veranderingen vragen ook om andere en extra expertises.
Het vormgeven van een wijziging van het omgevingsplan gebeurt idealiter met een breed team waarin vanuit verschillende achtergronden naar het omgevingsplan wordt gekeken. Meer nog dan nu vraagt dit om een milieukundige bril omdat het omgevingsplan ook gaat over gezondheid, veiligheid en duurzaamheid. Milieukennis is een onmisbare schakel om een goed omgevingsplan op te kunnen stellen dat voldoet aan de instructieregels van het Rijk én om het milieubeleid van uw als gemeente door te vertalen.
In het huidige stelsel worden plannen getoetst aan 'een goede ruimtelijke ordening'. Onder de Omgevingswet wordt getoetst aan 'een evenwichtige toedeling van functies aan locaties'. Na inwerkingtreding gaat jurisprudentie ontstaan. Juridische kennis bij het vormgeven van het omgevingsplan is daarmee nog nadrukkelijker benodigd..
Bij het vormgeven van bestemmingsplannen en verordeningen is de gemeentelijke betrokkenheid aan de 'geo-kant' beperkt. Bij het vormgeven van het omgevingsplan ontstaan tal van werkingsgebieden waaraan de juridische regels gekoppeld worden. Dat vraagt een actieve rol als het gaat om het tekenen en beheren van deze geo-database. Als gemeente ben je hiervoor aan zet.
Een andere belangrijke verandering is het voeren van regie op de verschillende wijzigingen van het omgevingsplan. Als gemeente heb je na inwerkingtreding maar één omgevingsplan. Bij ontwikkelingen of doorvoeren van beleidswijzigingen, pas je constant hetzelfde document aan. Dat vraagt om regie omdat er anders mogelijk regelconflicten ontstaan, werkingsgebieden dubbel of verkeerd worden getekend, annotaties niet eenduidig worden vormgegeven of problemen ontstaan met de toepasbare regels. Als gemeente is het verstandig om na te denken over de wijze waarop deze regie gevoerd kan worden. Wellicht door een regieteam vanuit verschillende achtergronden met één regievoerder die het proces bewaakt en afstemt met griffie, college en raad.
Heeft u alle nieuwe aandachtsgebieden en expertises al scherp of kan ik u hierover meer vertellen?