Rol van de gemeente: grip en regie

Met de komst van de Omgevingswet verandert de rol van de gemeente. Waar de rol van de gemeente, bij het opstellen van bestemmingsplannen, wellicht wat reactiever was vraagt de nieuwe wet om een andere rolopvatting. Het omgevingsplan is namelijk het document waarin alle regels over de fysieke leefomgeving staan en wat je als gemeente voor de komende jaren gaat opstellen.

Dit vraagt aan de voorkant om een actieve rol als gemeente. In het omgevingsplan moeten verschillende soorten regels landen. Denk aan de regels uit de huidige ruimtelijke plannen maar ook regels over de fysieke leefomgeving die nu in verordeningen staan én regels die voorheen op rijksniveau gesteld werden. Daarbij wijzigt u constant hetzelfde document. Aan de voorkant wordt u al gedwongen na te denken over de inrichting van het plan en de synergie ervan met de omgevingsvisie en het programma.

Om tot een uniform omgevingsplan te komen, waarbij ook aandacht is voor de dienstverlening richting de inwoner en het bedrijf, moet je als gemeente hierin de regie gaan pakken. Een adviesbureau of inhuurkrachten kunnen u als gemeente zeker ondersteunen maar ú gaat over de inrichting en het beheer van uw omgevingsplan. Op enig moment zijn bureaus of inhuurkrachten vertrokken en moet de organisatie in staat zijn het omgevingsplan zelf verder op te bouwen en te beheren..

U zit als gemeente achter het stuur, kan ik u helpen met navigeren?